Hva er ditt favorittføre?

De fleste jeg kjenner i byen svarer nysnø, sju-åtte minusgrader og blåføre. Det er selvsagt en av mine to favoritter også.
Favorittføre_1088x441.png
Umulig å smøre seg bort, bankers feste og full kontroll. Men så har jeg vokst opp på Tynset. Når det er skikkelig Tynsetvinter har vi gjerne dette føret hver tur fra november-mars. I gamledager trengte man bare grønn og blå voks på Tynset frem til påske. Da kan man faktisk ønske seg noe anna enn knirkeføre og trå kald, nysnø.

Mitt andre favorittføre hadde jeg på dagens skitur, sammen med mange andre skiturer i Oslomarka. Typisk Osloføre. Mildvær og tåke etterfulgt av tørt, klart og kaldt vær. Klassisk klisterføre. Når vinter tikker mot vår er dette det vanligste føret i marka. Løypekjørerne til Skiforeningen er eksperter på dette føret. De freser opp den omdannede snøen akkurat på rett tid. Midt på natta, når det er kaldt og mange timer til du og jeg skal ut på tur. Da blir resultatet skarpe, men ikke isete løyper.

Da ligger mulighetene klare. Så er det opp til oss å fullføre med å smøre riktig. Og på slikt føre krever dette litt ekstra planlegging. Omdannet snø kladder ikke, men den sliter på voksen. Da holder det ikke å se på gradestokken og smøre med blått lengre. På dagens skitur var det sju minus på start ved Sognsvann og 16 minus ved Kikut på morgenen. Likevel fulgte jeg min faste klisteroppskrift for omdannet kald snø. Den funker nesten hver gang. I dag var intet unntak. Jeg hadde spikerfeste hele turen. Passerte hundrevis av skiløpere som var ute i fiskebein. Mange spurte hva jeg hadde smurt med. Nesten like mange ble forundret når jeg svarte; klister i bunn, voks oppå.

Smøreoppskriften er enkel, men du bør starte med skia kvelden før du skal på tur:

Dette gjør du kvelden før:

1. Rubb festesonen med sandpapir.

2. Legg et syltynt lag grønt baseklister. Både spray og vanlig klister funker her. Jeg bruker denne.

3. Varm inn klisteret og jevn det ut med håndflata.

4. La skiene avkjøles ute i minst 10 minutter.

5. Legg et lag mellomlagsklister, typen fiolett. Jeg bruker helst denne.

6. Igjen, varm inn og jevn ut med håndflata

7. Nå er du ferdig med kveldens forberedelser. La skia stå kaldt over natta

Dette gjør du på morgenen før skituren:

1. Legg et lag tørrvoks over klisteret, dette bør være en nokså hard voks tilpasse dagens temperatur.

a. Er det kaldere enn minus 5-7 grader velger jeg oftest denne.

b. Er det mildere enn fem grader velger jeg denne.

Og gidder du ikke alt dette? Tror de aller fleste er enige om hva som er favorittføret med skøyteski. Skøyting i perfekt freste løyper på omdannet snø. Den helt perfekte kombinasjonen av glid og styresnø.

God tur!

Linje.png

Fiskvik portrett_200x300.jpgAnders Fiskvik (f. 1985) er Braasport-ambassadør og blogger jevnlig på braasport.no. Vokst opp på Tynset med skogen, fjellet og skiløypa som nærmeste nabo. Bor nå i Oslo med kone og to barn og jobber til daglig som lærer. Fritiden bruker han helst ute i marka og på fjellet, som oftest med ski, sykkel, fiskestang eller på jakt etter skogens vilt. Målet er å være ute og aktiv så ofte som mulig, med familien, gode venner, alene eller som trener for barn i Hasle-Lørens skigruppe. Tidligere aktiv terrengsyklist med NM-tittel, og i vinter fullførte han Holmenkollmarsjen på godt under to timer og Birken på godt under tre timer.