Race report Birken 2023

For en Birken-helg vi endte opp med å få! Vi oppsummerer produkttester, struktur og skivalg.
Birken23.png
Etter en litt skjev start på Birken-helgen, der TurBirken og SkøyteBirken fredag måtte avlyses på grunn av uvær, ble resten av helgen en eneste stor fest. Værgudene gjorde opp for seg og leverte strålende sol på lørdag, og den gode Birken-stemningen var til å ta og føle på. Birken er tradisjon, prestisje og et fantastisk fint skirenn, men mest av alt er det skiglede, mestring og samhold på alle nivåer.

Vi trosset uværet på fredag og fikk brukt dagen godt til testing av mye produkter. Selv om det var meldt et litt annet vær til lørdag ble testforholdene overraskende relevante, og ga oss gode svar på hva vi kunne vente oss. Det var åpenbart at det kunne bli litt "tricky" med tanke på blanke spor og feste i starten og slutten av løypa, men i motsetning til i fjor konkluderte vi med at klister i bunn var rimelig uaktuelt med tanke på den tørre snøen som var i fjellet. 

Vi landet med andre ord på ren tørrgrunn i vår anbefaling, og differensierte topplaget for de ulike puljene. Lørdag morgen gjorde vi en ny avsjekk på feste, og fikk raskt bekreftet at vi var svært nærme vår anbefaling. For de som startet tidligst la vi Rode Super Extra og V0, med et lite lag GT Pink i tråkket. For de som startet i de midterste puljene la vi Rode Violet og VPS, fortsatt med et lite lag GT Pink i tråkket. Og for de som startet sent la vi Rode Violet og VXPS, og et litt lengre lag med GT Pink.


På glider hadde vi best resultater på flytende glider og ulling. Vi registrerer at mange er skeptiske til flytende glidere på lange løp, og kanskje spesielt ved mye nysnø, men vi har utelukkende positive erfaringer med dette så lengde utgangspunktet er en godt mettet såle. Vi endte med å legge Toko High Performance Liquid Red, men kunne like gjerne valgt hvit maraton lagt med ull. Alle ski var godt forhåndsmettet med Swix PS6.

På pulver testet vi bra på Maplus 841SN/842SN (50/50-blanding), Vauhti FC Mid, Rex 77 og Rex TK-245. Vi endte med å legge Rex 77 for de som startet tidlig, og 841SN/842SN for de som startet sent. 

På struktur gikk de fleste på blå eller hvite strukturer, men det virket som om det var de blå strukturene som klarte seg best totalt sett. Vi fikk også bra heving med rill, og satte 1-2-1 på både fram- og bakski.

Selv om det var krevende med optimale ski hele veien fikk vi gode tilbakemeldinger på både glid og feste. Vi gratulerer alle birkebeinere med vel gjennomført!

Birken23-2.png