Kunsten å plukke riktige ski.

Langrennski er et av de mest personlige og individuelt tilpassede ting du kan eie. Alle langrennski er forskjellige og det er derfor svært viktig at du får et par som passer. Her er en liten introduksjon i kunsten å plukke riktige ski 

IMG_5810_skiplukker.jpg

Er ikke en langrennski er en langrennski?

Kosmetisk ja, praktisk, nei. Den eneste fellesnevneren innen langrennski er at det er smale planker med en bøyd tupp. Alle langrennski er forskjellige. Med forskjellige mener vi spennet i skiene som er det som bestemmer om en ski passer deg eller ikke.

Spennet

Spennet er altså buen som skien er bygget i. Å ha spenn i en langrennski er helt avgjørende for å imøtekomme egenskapene som er vitale for en god skitur. Altså, godt feste oppover og god glid nedover. Når vi plukker ut ski hos oss, måler vi ut en og en ski. I tillegg til at det er forskjell mellom skiparene, kan det også være forskjell innad i skiparene. Altså kan én ski være forskjellig fra det andre innad i skiparet.

Når vi finner ski til deg plukker vi disse på bakgrunn av flere ting. Det ene er din kroppsvekt. Dette er det aller viktigste. Dernest plukker vi ski utifra din form og teknikk. Alt dette er faktorer som spiler inn for å få det mest ideelle skiparet for akkurat deg. Av og til kan vi være heldige å treffe på spennet etter å ha testet noen få skipar, mens andre ganger kan det gås igjennom titalls par med ski for å finne det rette spennet. Dette setter vi vår stolthet i og vi har lang erfaring med å plukke riktige ski til løpere på alle nivåer.

En for stiv ski vil gjøre at du aldri klarer å tråkke festesmøringen ned i snøen. Dette fører til glipptak og dårlige opplevelser.
En for myk ski vil bremse i nedoverbakker og på flater ettersom festesmøringen vil være i konstant kontakt med underlaget. Samtidig vil smøringen på en for myk ski slites av raskt og du vil da heller ikke ha feste noe særlig lenge.

En ideell langrennski er skien som både glir godt nedover samtidig som den gir deg trygt feste oppover. Det er bare på den måten du kan få den optimale skiopplevelsen og det er også derfor det er så viktig å plukke de riktige skiene.

Hvordan foregår utplukking av langrennski?

Enten du kommer og besøker oss eller legger inn en bestilling på nett vil vi være svært nøye når vi plukker skiene. Vi har de mest avanserte måleapparatene som finnes og disse måler rett og spennet i skiene på en svært nøyaktig måte. Vi måler høyden og lengden på smøresonen din for å finne ut at skiene passer deg. Dette gjøres ved at vi setter trykk på skiene tilsvarende din kroppsvekt samtidig som vi måler avstanden mellom skiene og snøen. På denne måten kan vi også merke av en helt nøyaktig festesone for deg slik at det blir lett å smøre skiene riktig. Med våre skimålere kan vi også måle trykket skiene har mot snøen og kan også plukke ski basert på dette. Er det en ski som vil fungere best på hardt føre eller er det en ski som vil fungere best på løst føre. Alt dette finner vi gode svar på med våre målere.

Er det slik at man er garantert riktige ski så lenge man har avanserte måleapparater?

Nei. Slik er det ikke. Vår måte å plukke ski på er basert på mange år med erfaring. Å plukke ski er et håndverk, og man høster erfaringer så lenge man holder på. Skimåleren gir kun noen tall. Det er å tolke disse tallene og matche dem mot kunden som er kunsten. Dette mener vi at vi er meget gode på, og kan trygt si at du får god og kyndig veiledning når det gjelder spennet på dine ski.

Våre ski er også først plukket enten på fabrikk, eller hos importør. Dette gjør at alle våre ski er kvalitetssikret allerede før de kommer til oss. Dersom vi ikke har et par ski som passer deg hos oss vil vi sjekke om våre leverandører kan ha. Dersom heller ikke de har riktige ski på lager får du ikke kjøpt ski av oss. Enkelt og greit. Vi skal stå inne for de skiene vi plukker.

Er det noe mer du lurer på angående ski, skiplukk, spenn eller annet er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss. Vi kan svare på de aller fleste spørsmål og klarer du å sette oss fast er du god!

Velkommen til langrennsekspertene i Braasport! 

Klassiske ski

Langrennstaver