FAQ toppturutstyr: Svar på det du lurer på

Er du usikker på noe rundt toppturutstyr? Da er du langt fra alene. Her finner du svaret på noen av de vanligste spørsmålene.
IMG_1487.JPG
Hvilke ski skal jeg velge?
Det er mange faktorer som avgjør hvilke ski som passer for deg. Et utfyllende svar på dette spørsmålet finner du her: Guide til valg av toppturski

Hvilke feller passer til mine ski?
Det finnes mange feller på markedet. Noen skiprodusenter leverer ferdig tilpassede feller til skiene. For alle andre ski kan du gå for en universalfell som tilpasses skiene. Vi fører G3 skifeller blant annet fordi de er enkle å tilpasse til skiene. De leveres i ferdig kuttede lengder som du velger etter skilengden din. De kommer også i ulike bredder. Fellen bør være rundt litt over centimeter bredere enn skiens smaleste punkt. Er skien for eksmpel. 88 mm på midten vil en 100 mm fell passe godt. Det eneste du trenger å gjøre er å kutte dem etter innsvinget på skiene. Det følger med en genial kniv som gjør denne jobben superenkel.

Hvilken skistopperbredde skal jeg velge?

Stopperbredden er bredden mellom skistopperene. Du bør velge skistoppere som er minimum like brede som skienes smaleste punkt. Det er mulig å bøye skistoppere noen millimeter ut, men grunnregelen er at de skal ha minst samme bredde som midten av skiene. Det er heller ikke lurt å velge dem alt for brede. Da kan de streke nedi snøen når du svinger, og de kan være mer utsatt for brekkasje.

Hvor lange bør skiene være?
Dette får du svar på her: Guide til valg av lengde på toppturski

Jeg går kun toppturer på trygge fjell. Må jeg ha skredutstyr?
Dette er opp til deg selv å vurdere, men vår soleklare anbefaling er at alle i turgruppa alltid bør ha med seg skredsøker, spade og søkestang. I tillegg bør alle ha trent på bruken av dette, og kunne vurdere skredfaren. Selv om turen går i relativt slake omgivelser kan du være i utløpssonen for skred. Det kan også være vanskelig å vurdere brattheten til helninger helt korrekt. De fleste turer, selv de som oppleves som slake går innom, eller er i utløpssonen til helninger over 30 grader. Vi anbefaler alle som skal gå toppturer å delta på et skredkurs. Da får du inn basiskunnskap som hjelper deg videre i læringen.


Kan jeg bruke toppturstøvlene mine i vanlige alpinbindinger?

I de fleste tilfeller er svaret nei. Det er flere grunner til dette. Randonneestøvler er normalt kurvet i sålen, og har heldekkende gummisåler. Alpinbindinger er i utgangspunktet laget for flate og harde plastsåler. Utløsermekanismene vil derfor ikke fungere som de skal. Det finnes likevel unntak. Noen alpinbindinger kan justeres slik at de passer til noen toppturstøvler. Dette avhenger både av bindingen, og av utformingen av støvelen.Fikk du ikke svar på det du lurte på? Kontakt oss med skjemaet nederst i høyre hjørne.