Felleski - langrennssportens revolusjon

Fenomenet er ikke lenger nytt. Folk tømmer ikke lenger produsentenes lagre for skimodellen. Det selges fortsatt skismøring og det finnes fortsatt dårlig skiføre. Hva skjedde?
cross-country-ski-trail-1839039_1920.jpg

Hva er egentlig felleski?

Felleski er som ordet tilsier, en ski med fell. Og selv om skifeller har blitt bruk under ski så lenge det har eksistert ski er det ikke før de siste årene fellene har fått sitt definitive gjennombrudd under langrennsski.
Jeg husker nysgjerrigheten ble pirret for mange år siden da jeg leste om en oppfinner i Telemark som hadde lansert en ski som han kalte «Fantaski». Prinsippet var å bygge inn en fell i festesonen på en vanlig langrennsski. Fellen ble bygget inn i kanten på skiene. Tanken var her at man ved å flytte tyngden innover i frasparket (altså gå kalvbeint) ville trykke fellen ned i underlaget og på den måten oppnå feste. I nedoverbakke gjaldt det å presse tyngden utover slik at fellene ikke kom i kontakt med underlaget for å gli godt. Fantaski eksisterer også den dag i dag og er en type felleski som kom lenge før de store skiprodusentene begynte å røre på seg.

Den gangen var det Atomic som var de beste skiene å bygge om og det var også Atomic som gjorde gjennombruddet innen denne typen langrennsski. Prinsippet var at ved å legge inn en fell i hele festesonens bredde og samtidig justere spennet slik at det ble høyt nok til å bære løperen med minimal fellekontakt med underlaget ville oppnå en ski med god glid og samtidig spikerfeste.


WOW!

Dette klarte skikonstruktørene i Altenmarkt med glans. Atomic Skintech ble lansert i 2011 og tanken blant oss som testet disse skiene i de bratteste bakkene i Holmenkollen var et unisont «WOW!» Samtidig ble skiene levert med to typer feller. En med og en uten midtrand. Den ene for harde forhold og den andre for løse.

Vi prøvde å overbevise alle vi møtte om skitypens fortreffelighet, men skepsisen var stor. Dette var det ingen som hadde troa på. Sakte, men sikkert prøvde flere og flere denne skitypen og de aller fleste hadde samme wow-opplevelse som oss. Skintech ble etterhvert en kjempesuksess og i årene som fulgte kom også alle de andre store skiprodusentene med mer eller mindre vellykede ski av denne typen.

Da felleskihysteriet stod på som verst for noen år siden var samtlige sportsbutikker i Norges land utsolgte og fabrikkene klarte ikke å dekke etterspørselen. I dag er det heldigvis et hav av gode modeller å velge mellom og det er mer enn nok par med ski på markedet.


Hva må man tenke på ved kjøp av felleski

Først og fremst må man definere sitt eget behov. Dette er avgjørende for hvilken type ski man velger. Det finnes felleski til alle typer formål, uansett om det er en tilfeldig søndagstur i løpet av vinteren eller om du skal gå skirenn. Det finnes dyre felleski og det finnes billige felleski. Som med mange andre ting er det aldri lurt å gå for det billigste alternativet uansett. Dette vil ikke gi deg noen skiglede.

Det avgjørende for en vellykket opplevelse på ski, uavhengig om du har felleski eller ikke er å ha godt feste. Dette oppnår man ved å velge en ski som er myk nok slik at hele fellen har kontakt med underlaget når man sparker ifra.

Et annet avgjørende poeng er naturligvis å ha god glid. For å oppnå dette er skiene nødt til å være stive nok til at felleinnsatsen ikke er i kontakt med underlaget når man har lik vekt på begge bein (altså i utforbakker eller i staking).

Det siste poenget for en god opplevelse er skienes bæreevne. «God bæring» er et faguttrykk som er vanskelig å forstå. Kort fortalt går dette ut på at skiene er lette å føre framover etter endt fraspark. Det vil også si at felleinnsatsen i skiene ikke i vesentlig grad skal være nær underlaget når vekten blir flyttet over tåballen i staking. Dersom skiene har dårlig eller ingen bæring vil du oppleve en voldsom lugging og skituren vil kanskje bli mer irriterende enn inspirerende.

Har man disse tre tingene på plass (og dette gjelder også vanlige klassiske langrennsski) ligger alt til rette for en god skitur.

For å klare å plukke et par ski med disse egenskapene kreves det erfaring, godt måleutstyr og tålmodighet for å finne det skiparet som passer kunden best. Vi i Braasport setter vår stolthet i å plukke riktige felleski til deg.

Vi må allikevel bemerke at du også med en perfekt plukket felleski kan oppleve litt lugging. Dette vil også komme an på føret. En perfekt smurt langrennsski vil alltid være bedre enn en felleski, men da kreves det mye mer jobb.


Bindinger

Bindinger sa du? Det er vel strengt tatt bare en festeanordning for å få kontakt mellom ski og sko? Ja, slik var det før. Slik er det ikke nå. Både Rottefellas NIS- system og Fischer / Rossignols Turnamic er bindinger som gir deg det lille ekstra. Faktisk kan det å flytte bindingen gjøre en kjip skitur om til en bra en. Såpass mye har det å si for feste og glid om du flytter bindingen fram- eller bakover.

Vi anbefaler alle med både felleski og smøreski å teste flytting av bindingene. Dette har veldig mye å si for skienes egenskaper og kan redde deg fra en dårlig opplevelse neste gang du er ute på tur.


Føler du deg klar?

Føler du at felleski er noe for deg? Vil du ha god glid og godt feste med minst mulig jobb? Da anbefaler vi at du tar kontakt med oss eller legger inn en bestilling. Våre skiplukkere har mange, mange års erfaring med å plukke riktige langrennsski og du er i de beste hender. Vi har de beste felleskiene fra Madshus, Rossignol og Fischer. Og regelen er som vanlig, finner vi ikke et par som passer deg så selger vi deg heller ikke skiene.

Velkommen til langrennsekspertene i Braasport!