Altra løpesko på Braasport

Altra er et spesielt merke. Det ble startet av entusiaster på bakrommet i en løpebutikk i Utah. Ideen var å skape en løpesko som skulle frigjøre foten din og la deg løpe på en naturlig måte. Altra lager løpesko med helt flat såle og ekstra romslig tåboks. Hvorfor de gjør det skal vi se litt nærmere på her. 
17097252_1138976636212819_2306946504511971733_o.jpg
Ideen

Historien til Altra starter med at grunnleggeren, Golden Harper, har mange kunder med skader på grunn av løping. For å minimere dette begynte han å modifisere sålene på vanlige joggesko for å se om dette kunne påvirke hvordan vi løper og lette belastningen ved løping. Ved hjelp av en mikrobølgeovn varmet han opp tradisjonelle løpesko og skar ned hælene slik at de fikk såkalt "zero-drop". Det vil si at skoen har like høy såle foran og bak slik at foten din er helt flat i skoene. Alle Altra sine joggesko har helt flat såle.

ZeroDrop.jpg


Men hvorfor skal denne relativt enkle endringen skape en stor forskjell? Det er ikke selve endringen av skoene som utgjør den største forskjellen, men hvordan løpesteget endrer seg med flate sko. Den flate sålen gjør det lettere å få foten inn under kroppen. Ved å løpe mer fremoverlent vil du lande med mer knekk i kneet og dermed bruke mer av kroppens naturlige dempingsmekanisme. Når du får foten mer under hoften ved landing vil du også få en raskere overgang til neste steg, og ikke bruke energi på å bremse hvert eneste steg. Kombinert med en litt raskere frekvens vil du kunne tilvenne deg et løpesteg som i tillegg er mer effektivt og energibesparende. 

Skjermbilde 2018-04-23 08.45.11.png


Som du kan se på løperen til høyre så er overkroppen i en helt annen posisjon og beina er mer sentrert under hoften. Altra løpesko med flat såle gjør det lettere å plassere foten mer inn under kroppen. Løperen til høyre har en mer tradisjonell løpestil. Punkt 1 og 3 forklarer Altra på en god måte her: 

Altra er ikke bare unike ved at de lager flate løpesko. For å tilnærme seg kroppens naturlige form og bevegelse har de også utformet skoene slik at tærne skal kunne bevege seg fritt. Når du går barbeint er tærne en viktig del av balanseverktøyet til kroppen din. Men ved å klemme tærne sammen i sko som er smale i tåboksen isoleres denne funksjonen. Derfor har Altra sine joggesko en tåboks som er formet etter foten din. Tærne får dermed muligheten til å balansere foten ved landing. Du vil også kunne bruke tærne til å sparke fra med og dermed få mer kraft i steget. Kombinert med en flat sko som lar deg løpe mer naturlig vil det være mindre behov for stabilitet i selve skoen, fordi foten og kroppen vil jobbe godt for å hindre ustabilitet. 

Sålene til Altra er helt flate, men det betyr ikke at de ikke har demping. Altra sine mest dempede sko er blant skoene på markedet med mest demping. Det betyr at du kan løpe akkurat slik du måtte ønske, om du lander på hælen, på midtfoten eller på forfoten. Det vil også gjøre tilvenningen veldig skånsom. Du kan snøre på deg et par Altra sko og løpe som du alltid har gjort. Eller så kan du prøve å tilnærme deg et mer effektivt og skadeforebyggende løpesteg. 

Altra

Forhåpentligvis forstår du litt mer av hva Golden Harper ville oppnå nå. Men da han hadde modifisert flere hundre tradisjonelle løpesko lekte han med tanken om å lage sine egne sko, akkurat slik han ville at de skulle være. Altra ble dermed startet, og etter bare noen få år er Altra et etablert merke internasjonalt. Sortimentet består av alt fra konkurransesko og lette asfaltsko til godt dempede terrengsko for ultraløp. Braasport vil fokusere mest på terrengmodellene fra Altra, men vil også ha et godt utvalg av asfaltsko. 

Her er hele vårt utvalg fra Altra

Her er noen av terrengmodellene fra Altra:

Timp Trail Herre

IMG_7416.jpg

IMG_7417.jpg
Timp Trail Dame
IMG_7420.jpg

IMG_7421.jpg
Lone Peak 3.5 Dame
IMG_7422.jpg

IMG_7423.jpg
King MT 1.5 Herre
IMG_7418.jpg

IMG_7419.jpg

Her er hele vårt utvalg fra Altra