Ironman 70.3 Mallorca - Klasseseier og 2. plass totalt

For fjerde året på rad deltok Trude og jeg i Ironman 70.3 Mallorca forrige helg. Årets konkurranse kom i år kun fire uker etter at vi gjennomførte Ironman Sør-Afrika. Her er Lars Petter sin Race rapport.
maalgang.jpg

I ukene etter Sør-Afrika har vi følt at vi har fått restituert og trent bra, så kropp og form kjentes greit ut den siste uken. Vi var selvfølgelig litt usikre på formen siden snaue fire uker i utgangspunktet er for lite til å restituere skikkelig etter en fulldistanse. Men vi var veldig klare for å konkurrere igjen og gledet oss veldig til å delta på 70.3 Mallorca. Det har blitt en tradisjon sammen med gode venner, og vi elsker løypa og arrangementet der! Konkurransen er med sine nesten 4000 påmeldte verdens største Ironman 70.3.

Jeg har fått flere spørsmål om hvorfor vi skal konkurrere igjen så tett på Sør-Afrika, at dette må være for tidlig etter en fulldistanse og at vi vel ikke kan være i toppform igjen allerede nå. Svaret på dette er at vi konkurrerer først og fremst fordi vi synes det er veldig moro å konkurrere, og det gir oss mye i form av opplevelser, utfordringer, mestringsfølelse, veldig god trening og erfaring vi tar med oss videre. Dette betyr at vi ofte stiller til start i flere konkurranser uten toppform og noe håp om å sette ny «pers», men det er en del av treningsarbeidet som gjøres for å prestere på topp senere. Vi føler at vi lærer veldig mye av å gjennomføre konkurranser både mtp disponering, taktikk, ernæring, skiftesoner, mental jobbing underveis osv.


«I never lose. I either win or I learn
(sitat Nelson Mandela)


Selv om formen var usikker, var målet mitt for konkurransen å prøve å gjenta fjorårets seier i aldersklassen og siden det i år ikke var noen profesjonell klasse hadde jeg en liten drøm om å kunne kjempe om totalseieren. Som før alle konkurranser satt jeg i forkant opp et «tidsbudsjett» om hvilke tider jeg ønsket å prestere, noe jeg kommer tilbake til senere. 

Vi ankom Port de Alcudia natt til torsdag. Torsdagen gikk med til en svømmeøkt i sjøen, det obligatoriske informasjonsmøtet, registrering og en liten sykkel- og løpetur. På fredag løp vi en kort tur før vi sjekket inn utstyret i skiftesonen. Forholdene virket veldig fine med 18 grader i vannet, men med fare for at det kunne bli varmt på løpingen med temperaturer opp mot 26 grader i skyggen utover dagen. Her er noen bilder fra dagene før konkurransen.

 

1 - Morgensvøm før konkurransen.jpg

Morgensvøm før konkurransen.2 - Løpetur med Jarle før konkurransen.jpg

Løpetur med Jarle før konkurransen.

3 - Innsjekk i skiftesonen.jpg

Sykler sjekket inn i skiftesonen.

 

4 - Skiftesonen dagen før dagen.jpg

Den lange skiftesonen begynner å fylles opp dagen før dagen.

Race day

På lørdag morgen var det som vanlig veldig spent stemning i skiftesonen og på stranden når alle gjorde de siste forberedelsene mens solen stod opp. Det lå an til å bli en knallfin dag med sol fra klar himmel og lite vind. Siden det ikke var pro-klasse i år startet det hele med age-group med såkalt rolling start fra kl. 7:55 (mattestart hvor 6 stk slippes ut hvert sjette sekund). Denne typen start gir mindre trengsel og «kamp» i vannet, men uten et pro-felt skulle jeg gjerne hatt en fellesstart for de antatt raskeste slik at man kunne være sikker på at de første i mål var de raskeste. 

5 - Morgen i skiftesonen.JPG

Spente utøvere på morgenen i skiftesonen.

Det var en elektrisk stemning rett før star i det start da tusenvis av spente deltagere stod klare akkompagnert av "heltemusikk" som ga høy gåsehudfaktor:-) 

6 - Svømmestarten.jpg
Svømmestarten

Jeg håpet å starte dagen godt med en sterk svømmeetappe, så jeg stilte meg offensivt opp i tredje "bølge" i starten og kom da ut sammen med antatt sterke svømmere. Dette fungerte bra, og jeg følte det gikk fort fra start. Jeg har faktisk aldri pushet så hardt hele svømmeetappen, og jeg følte jeg jaget alle de 1900 meterne. I det jeg løp opp på stranden kjente jeg at jeg hadde levert en god svøm, så det var veldig moro å få bekreftet dette ved å se 24-tallet på klokka. Offisiell svømmetid ble 25:16.

7 - Ut av vannet.jpg

Ut av vannet og på vei til skiftesonen.

Skiftesonen er lang og tar litt tid, men jeg kom meg ut av T1 på 3:46 uten noen store bommerter.

 

8 - Sykkel LP 1.jpg

På vei ut på sykkel.

Starten på syklingen er rask langs sjøen mot Pollenca, og jeg hentet noen plasser tidlig selv om jeg passet på å starte rolig. Med en relativt rask svøm og tidlig startbølge, var jeg tidlig langt fremme og ble syklende hele etappen helt alene uten noen rygger å kunne jage etter – noe som hjelper en del mentalt. Første halvdel av løypa er veldig morsom med en lang motbakke opp til Lluc på en kjempefin vei inn i fjellene, etterfulgt av en helt rå utforkjøring hvor jeg koste meg skikkelig på de stengte veiene. Etter å ha hatt svak motvind første halvdel fikk vi veldig god vind store deler av de siste flate kilometerne tilbake til Port de Alcudia. Jeg følte jeg syklet bra hele veien, disponerte kreftene godt og hadde bedre trøkk siste halvdel enn jeg har hatt tidligere her. Jeg syklet på 2:22:41 noe jeg var godt fornøyd med.  

9 - Sykkel LP 2.jpg

Snart på løypas høyeste punkt.


10 - Sykkel LP 3.jpg

På vei inn i skiftesonen (med føttene ute av skoene)


11 - Løpingen LP 1.jpg

På vei ut av skiftesonen.

Etter en ganske rask skiftesone la jeg i vei ut på løpingen i det tempoet jeg hadde planlagte (ca. 3:40 min/km). Det begynte nå å bli skikkelig varmt, og jeg fokuserte på å holde en god rytme og god teknikk. Jeg tok tidlig igjen tre stykker og skjønte at jeg måtte være i nærheten av teten. Jeg spurte en av de jeg passerte om han var førstemann, men fikk da vite at det var en kar et stykke foran. Han måtte tydeligvis være veldig ung for han jeg spurte sa: «lt`s a young guy up front - think he`s about 9 years old». En ung og lovende type i front med andre ord J  

12 - Løpingen LP 2.jpg

God start på løpingen.

13 - Løpingen LP 3.jpg

Ganske så kokt på siste delen av løpingen. Foto: Hans Christian Tungesvik.

Jeg løp egentlig jevnt bra hele veien og selv om tempoet var litt dalende gikk det greit. Jeg har hatt bedre dager på løp, men med tanke på at det var så kort tid tiden Ironman Sør-Afrika og at det var veldig varmt, var jeg fornøyd med gjennomføringen. De siste 5 km var veldig tunge og varme, så det var en utrolig god følelse å løpe i mål på det røde teppe som nummer to totalt i konkurransen etter en løpetid på 1:20:37 og en totaltid på 4:14 (mange logget løpingen ca. 2-300m for lang).

 

14 - Målgang 1.JPG

Fantastisk følelse å komme inn på den røde løperen.

 

15 - Målgang 2.jpg

Godt fornøyd med dagens innsats J

Jeg er veldig fornøyd med resultatet, og totalt sett følte jeg at jeg gjennomførte en god konkurranse. Svømmingen var veldig bra, sykkel var jeg også godt fornøyd med, mens løpingen var helt OK. Han som vant, en fra Belgia i klasse 18-24 år, var det ikke noe å gjøre med. Han svømte på under 22 minutter og syklet et par minutter raskere enn meg, så da hjalp det lite at jeg tok inn ca 3 minutter på løp.

Noe av det beste med denne konkurransen er helt klart å sitte i "athletes garden" på stranden etter målgang å møte deltagerne som kommer i mål med et stort smil om munnen. Med veldig mange kjente på start i år var dette nok en gang et av dagens høydepunkter!

 

16 - Etter målgang.JPG

Ny medalje og finisher-trøye på plass J

Som tidligere nevnt, setter jeg alltid opp et «tidsbudsjett» i forkant, og det er da artig å se i etterkant hvor godt man treffer. Dette er også en del av prosessen med å lære og bli flinkere til å disponere løpene. Nedenfor er budsjett og resultat fra 70.3 Mallorca. Vil si at jeg traff relativt godt denne gangen, selv om løp gikk litt saktere enn hva jeg hadde håpet på forhånd.

17 - Budsjett og resultat.png

Budsjett (gult) og resultat (sort).

Trude var veldig usikker i forkant av konkurransen etter å ha følt seg sliten etter Sør-Afrika. Men hun leverte nok en gang en god konkurranse og ble nr. 4 i sin klasse. Hun leverte en god svøm og sykkel, men følte løpingen gikk tungt (ikke så rart mtp restitusjonstiden etter Sør-Afrika).

Trudes egen race-rapport kan du lese på www.happytimes.no

 

18 - trude ut av vannet.jpg

Trude ut av vannet.

 

image1.jpeg

 

20 - Trude ut på løp.JPG

Trude ut av T2.

 

21 - Trude løp.JPG

Trude på løp.

Etter konkurransen byttet vi hotell til Sportshotel Hoposa Villaconcha i Port de Pollença (hvor vi også bodde i påsken i år), og vi fikk noen kjempefine dager med morgensvøm i soloppgangen, svømming i bassenget på hotellet og sykkelturer Mallorcas nydelige veier. Noen bilder fra dagene etter konkurransen: 

22 - Morgensvøm i sjøen etter konkurransen 1.jpg

23 - Morgensvøm i sjøen etter konkurransen 2.jpg

24 - Morgensvøm i sjøen etter konkurransen 3.jpg

25 - Sykkeltur etter konkurransen 1.jpg


26 - Sykkeltur etter konkurransen 2.jpg

27 - Lunsj på stranden etter konkurransen.jpg

28 - Sykkeltur etter konkurransen 3.jpg


29 - Svøm etter konkurranse.jpg

30 - Trude svøm etter konkurransen 1.JPG

31 - Trude svøm etter konkurransen 2.JPG

32 - Sykkel til Cap de Formentor etter konkurransen 1.jpg

33 - Sykkel til Cap de Formentor etter konkurransen 2.jpg


TIL FORSIDEN