Første test av Rottefella Xplore Off-Track

En fantastisk dag i slutten av januar var vi så heldige å få teste Rottefellas nye binding, sammen med ferske fjellskisko fra Alfa. Rottefella Explore og Alfa Free A/P/S gav oss en helt ny fjellskiopplevelse, som vi er sikre på vil åpne dørene for nye turmål med fjellski på beina.

Rottefella_Xplore.jpg

Hva er dette?

Rottefella Xplore Off-Track er et helt nytt bindingssystem til fjellski. Det er laget for å gi deg vesentlig sterkere og mer stabile kjøreegenskaper enn hva dagens BC-bindinger tilbyr. Samtidig har ønsket vært at kjørestyrken ikke skal gå på kompromiss med gåegenskapene. Rottefella har utviklet både bindinger og skosåler, mens Alfa lanserer tre støvelmodeller som passer til Rottefella Xplore Off-Track. Flere støvelprodusenter vil komme på banen etter hvert.

 

Bindingen har en del til felles med frembindingen på tech randonneebindinger, men her er systemet omvendt. De fjærbelastede piggene sitter i skoen, og ikke i bindingen. For de virkelig innvidde kan dette systemet ligne på Dynafit P49. Bindingen består av en bred klo, med hull i sidene som piggene fra skoen går inn i. Foran skoen sitter en flekspute som gir bøyemotstand. Fleksputen finnes i tre stivheter: Ingen motstand, normal motstand og mye motstand. Fleksene kan enkelt byttes ut. Skal du på topptur kan du da gå med den flate fleksen uten motstand på vei opp, og kjøre ned med den stiveste fleksen for maksimal stabilitet på vei ned.


IMG_3352.JPG


Skoene – Alfa Free A/P/S

Skoene vi fikk teste var Alfas nye toppmodell, Alfa Free A/P/S. I fjellskiverdens relativt tradisjonelle skoutvalg, er Alfa Free et virkelig friskt pust. Dette er en høy støvel som går godt opp over ankelen. Den har en innvendig ankelstøtte, som ligger skjult i konstruksjonen. Ankelstøtten gir noe av følelsen du får fra en skøytestøvel til langrennsbruk. Lissesystemet består av to separate BOA-stramminger. Den ene strammer rundt nedre del av foten, mens den andre strammer rundt ankelen, og nedre del av leggen. Du skal dermed kunne gå med den løst i lett terreng, og stramme til rundt ankelen i utfordrende nedkjøringer.

 

Første testtur

Vår testdag var en kald solkinnsdag i slutten av januar. I bunnen hadde snøen fryst til etter et mildvær noen dager tidligere. Vi gikk en omvei opp til Varingskollen slik at vi fikk prøve bindingene i alt fra flatt terreng til bratte bakker, både oppover og nedover. Det første vi beit oss merke i, var hvor lett det var å tråkke inn og ut av bindingen. Her er det en stepin-løsning på vei inn. Når du skal ut av bindingen kan du bruke staven på hendelen i front.

 

På vei oppover merket vi tydelig forskjell på de forskjellige fleksene. Normalfleksen gav nogenlunde samme motstand som vanlige BC-bindinger, mens den flate fleksen gav følelsen av å gå med en randonneebinding. I motbakker føltes det veldig fint å gå med den flate fleksen, mens i flatere terreng føltes det mer riktig å gå med normalfleksen. Det er mulig dette ville vært annerledes etter litt tilvenning. Å bytte mellom de forskjellige fleksene var så raskt og enkelt, at vi ser for oss å kunne gjøre dette flere ganger i løpet av en tur.

 

Rottefella Xplore Off-Track

Det var først da vi vendte nesen nedover at vi virkelig merket de store styrkene til det nye systemet. Skoene hadde en veldig vridningsstiv såle. Til tross for at bindingen ikke har noen langsgående spor bakover, var det ikke antydning til at vi klarte å vri skoen ut av stilling da vi kjørte. Når begge BOA-strammingene var strammet godt til, gav skoene usedvanlig god støtte. Vesentlig bedre enn vi har kjent i noen andre av dagens fjellskistøvler. Siden bindingen er såpass bred, og innfestningen er helt i ytterkant av skoene, gav systemet også svært gode kanteegenskaper. Vi kunne kjøre ned med vesentlig større selvtillit, enn med BC- og 75 mm systemer vi kjenner fra før. Den stiveste (rosa) fleksen gav så mye motstand, at vi ikke savnet en hælvidje. Kjøreopplevelsen var imponerende, og vi tror Rottefella og Alfa har truffet blink.

 

Fjellskirevolusjon?

Det store spørsmålet er om dette vil revolusjonere fjellskisporten. Etter å ha testet dette tror vi i det minste at Rottefella og Alfa gjør det mulig å nå nye turmål på fjellski. Dette dekker i stor grad gapet mellom fjellski og randonneeski. Du vil kunne gå lengre turer enn hva du gjør med de rene toppturskiene, og samtidig gjennomføre vanskeligere nedkjøringer enn hva du gjør med de vanlige fjellskiene. I tillegg med blir nedkjøringene mye morsommere! Med de forskjellige fleksene, og den unike strammemuligheten på Alfa Free, får du et utrolig allsidig oppsett som egner seg til alt fra toppturer til lange turer i flatere terreng. Vi gleder oss til videre testing, og til at dette kommer på markedet høsten 2021.

 
Jan Vidar Midtbø.

Har du spørsmål om Rottefella Xplore, Alfa Free A/P/S, eller fjellski generelt? Send meg en mail på janvidar@braasport.no.