Felleski - Dette synes jeg om felleski

Felleski har blitt ekstremt populært de siste sesongene. Fordelen med å slippe festevoks og klister er forståelig nok veldig forlokkende for mange som ønsker å bruke mindre tid i smørebua, og mer tid i løypene. Det er ulike meninger om felleski og når det fungerer, dette er mine.


" Simen Sveum "
Fellski_1.jpg
Jeg har gått på toppmodellen Rossignol R-skin Race i to sesonger. Etter ca. 100 mil på fellene begynner de å bli noe slitt, men de fungerer fint enda. Jeg har også testet andre merker, som blant annet Fischers Twin Skin, og har erfart at det kan være forskjeller mellom produsentene, for eksempel i utforming av fellen og i spennkurve.

I helgen gikk jeg en langtur i Nordmarka, der Fischer Twin Skin satt veldig godt på den tørre snøen i høyden. Skiene fra Rossignol var bedre på blankere spor og våt snø, men satt dårligere på tørrsnøen. Jeg tror man kan få gode felleski på alle merker, og er skeptisk til diverse tester av felleski, da skiene må passe deg og dine forutsetninger.  Jeg anbefaler alle å booke en time med Calle på Braasport for å finne den rette skia!


Ski_1.jpg

Når fungerer felleski?

Jeg hadde mine beste turer på felleski i påsken, og på tampen av sesongen i fjor. De fungerte meget bra på klassisk påskeføre med skarpt føre i skyggen, og bløtt i sola. Da hadde jeg både godt feste, og god glid.

Jeg gikk også Holmenkollmarsjen på felleski. 11. mann i mål gjorde det samme. Det var bløtt føre hele turen etter regnvær, og skiene gled godt i nedoverbakkene, men var litt tunge å stake på. I slike bløte forhold er det veldig viktig å impregnere fellen for å unngå ising, noe flere opplevde på Holmenkollmarsjen.

I etterkant må de renses for møkk og klister med egen fellerens, som ikke skader limet under fellen. Bruker du vanlig skirens er det stor fare for at fellen løsner. Husk at glidsonene må behandles som vanlige ski. Om du vil gjøre det lettvint, har Swix lansert noen gode flytende glidere jeg kan anbefale. Bruker du dem mest på vått føre kan det være en fordel med en grov rill.


Når har det ikke fungert så bra?

På kaldt, tørt føre opplever jeg både dårligere feste, og at gliden blir for dårlig på den trå snøen. Er det løst i sporet glipper fellen fort. På kaldt og tørt føre kan ikke felleski sammenlignes med festesmøring.

Ski_2.jpg


 

Rottefella Move

I år fikk jeg oppgradert felleskiene med Rottefella Move Switch bindinger. Der jeg i fjor måtte ta av skiene for å flytte på bindingen, kan jeg nå skru bindingen frem og tilbake i fart. Dette krever noe trening. Spesielt liker jeg å skru bindingene helt tilbake før lange stakepartier, der subber fellene mest. Rottefelle Move Switch er helt klart et must på felleski!


HERO_Xcelerator_Binding_Top_V1_optimized-4086675208.jpg


Oppsummering

Felleski fungerer ofte glimrende når det du er i tvil om hva du skal smøre med, og ved variasjoner i snøforholdene i løpet av turen. De glir som regel bra nedover, men er tyngre å stake på.

Ingenting slår gode klisterski, men går du langt er felleski en fordel. De er like bra hele turen, og du slipper møkk som fester seg i klisteret. Er det kaldt og tørr snø er det fantastisk mye bedre med tørrvoks! På føret som var i fjor vinter fikk jeg ikke bruk for felleskiene før påska. Er du i tvil, velg felleski!


+ Faste og isete spor
+ Våte og varierende forhold
+ Vil aldri bli like bra som riktig smurte ski, men alltid bedre enn smørebom

-  Kald trå snø
-  Løse spor
-  Vil aldri bli like bra som riktig smurte ski, men alltid bedre enn smørebom


" Simen Sveum "