Hengekøyer kun for sommeren?

Sommerens store trend på sosiale medier har vært å campe utendørs i hengekøyer. Og jeg skjønner det godt, med den varme sommeren vi har hatt i år var det evig digg å sove ute i den friske luften du får ved å ligge i en deilig tur-hengekøye. Men kan hengekøye være en lettere erstatning for telt resten av året også?

"Erik Haslestad"
Skjermbilde 2018-09-30 kl. 12.24.02.png

Skjermbilde 2018-09-30 kl. 12.05.47.png

Oslo marka har mye å by på.

En av de beste tingene ved å bo i Oslo er de uendelige mulighetene marka som har å by på. Har du hatt en lang uke på kontoret er det bare å sette seg på banen eller en liten halvtime i bilen så er det hundrevis a flotte turer tilgjengelig i alle grader av utfordrings nivå.

Denne helgen valgte vi Mørkgonga som ligger helt nord-vest på markagrensa ved Sundvollen. Ettersom vi bare ønsket en enkel overnatting lørdag til søndag er dette heller ikke den lengste turen og dermed tilgjengelig for alle.

Skjermbilde 2018-09-30 kl. 12.12.42.png

Det flotte med hengekøye

Vekt er alltid en faktor når man skal pakke sekk, og en av de største fordelene med de nye tur-hengekøyene er at de sparer mye vekt i sekken. Om sommeren kan man som regel komme unna med kun sovepose og hengekøya og da trenger du ikke store sekken for å få med deg alt. Men nå når høsten kommer krypende er det som regel lurt å ha med seg noen andre ting for å sørge for at man holder seg god og varm gjennom natta.

Pakkeliste tips for en varm natt i hengekøya på høsten:
- Hengekøye
- God sovepose (helst med dunfyll)
- Isolert liggeunderlag

Kjekt og ha:
- Jervenduk
- Ullteppe, saueskinn eller reinsdyrskinn

Ettersom de fleste av de nye tur-hengekøyene er sparsomme på vekten så isolerer de ikke spesielt godt mod kulde og vind. Derfor er det viktig å ha med seg ekstra isolasjon som du kan legge mellom soveposen og hengekøyeduken. En god sovepose er et must uansett når temperaturene kryper nedover på gradestokken.

Selv bruker jeg en Marmoth Sawthoow med temp grense på -9,1oC. Impregnert andedun gir god varme og sørger for
transport av fukt vekk fra kroppen gjennom hele natten. Det andre du MÅ ha med deg er et godt liggeunderlag.

Et skikkelig underlag gjerne med dunfyll gjør en natt i hengekøyetusen ganger bedre. Ikke bare isolerer det godt for den kalde vinden som måtte treffe hengekøya, men det er også med på å stabilisere hengekøya slik at du angår å ligge som
en banan hele natten. På denne måten minsker du også risikoen for å våkne opp med en rygg stiv som en stokk.

Ting som er kjekt og ha på en hengekøyetur når temperaturen nærmer seg null er en jervenduk. Den isolerte vindduken brukt av jegere er et genialt plag man kan sette opp rundt hengekøya om natta som et ekstra skjold mot vind og kulde. Men dersom du ikke har en slik liggende i boden funker ting som ulltepper, sau- eller reinsdyrskinn like bra å legge i bunn av hengekøyen for å isolere veggene.

Skjermbilde 2018-09-30 kl. 12.19.26.png

Hengekøyer et et genialt produkt for det som ønsker enkle turer ute i marka. Og for dere som tror at dette er et produkt som kun fungerer om sommeren så tar dere feil. Det gjelder bare å tenke litt gjennom værforholdene litt nøyere enn du gjerne ville gjort dersom du skulle tilbragt natten ute i telt. Med unntak a det så er det for det meste det samme. Så kom deg ut å nyt det naturen har å by på.


Skjermbilde 2018-09-30 kl. 12.24.02.png
Hengekøyer