Sommerferie: Ferie eller trening?

Først av alt, jeg sitter ikke jeg med noen fasit eller løsning. Ikke sikkert jeg sitter på noen gode råd heller. Men en ting er klinkende klart. Som aldrende treningsglad mosjonist og med snart 15 år fartstid som lærer har jeg mye mengdetrening i både trening og ferie.

"Anders Fiskvik " 
Bilde_1.jpg

Alle må vel nesten tråkke opp sin egen ferievei her. Ferie er jo heller ikke ferie. Å skulle gi noen tips som gjelder for både Jotunheimen, London og Granca er vel omtrent like enkelt som å gi noen felles tips til en sjakkspiller, en birkebeiner og en høydehopper. Helt håpløst, derfor gir jeg det et forsøk likevel. Det likner egentlig på hvordan jeg gikk til angrep på de fleste konkurranse som aktiv syklist, helt håpløst, derfor har man ikke så mye å tape på å prøve.

Noen fellesnevnere er det for de fleste ferier tror jeg. Man reiser helst på ferie sammen med noen man er litt glad i. Man har også et slags håp om å avslutte ferien med minst like mye energi som man hadde før ferien startet. Alle som har vært til Aya Napa med alt for mange barer med alt for billig drikke, på Tusenfryd med alt for mange barn å passe på eller vært på en altfor liten hytte med en altfor stor svigerfamilie, vet at det gjerne forblir med håpet. Uansett, de fleste ønsker å skape noen minner sammen med sine nærmeste og kanskje at dagene skal skille seg litt fra hverdagens A4-gallopp.

Uansett, tilbake mine håpløse forsøk på ferietips og ferietrening.

Jeg tror det er lurt å sette seg ned i sofaen å ta en aldri så liten alvorsprat med reisefølget før avreise. Avklare noen forventinger og rammer. Her pleier jeg å møte forberedt, bli enig med meg selv før denne praten om dette er en ferie der fokus er nettopp ferie og at jeg trener litt om det passer seg. Eller om jeg ser for meg en ferie der jeg tenker å trene godt, så muligens resten av feriefølget må tilpasse seg mine treningsønsker bare bittelitt innimellom.

La oss starte med det første alternativet. Her er utgangspunktet at treningen kommer i siste (i alle fall sier jeg det til alle andre) rekke. Da handler det om å finne aktiviteter som tar minst mulig tid og krever minst mulig utstyr. Det optimale er om resten av følget knapt legger merke til at du trener noe som helst. Da pleier jeg å stå opp tidlig, gjerne enda tidligere enn når jeg ikke har ferie faktisk. Trene en økt mens resten er i feriemodus i bingen. Om alt går på skinner stikker jeg innom den lokale bakeren på tur hjem og fikser fersk frokost til de andre våkner til liv. Da kan du være turist med god samvittighet og godt humør resten av dagen. Er du heldig bikker gradestokken rød sone også, så du kan nyte at du var oppe før sola. Ikke glem joggeskoa hjemme på en slik ferie da. Ingenting er enklere og mer effektivt enn morgenløp. Minimalt med planlegging, utsyr og ting som kan gå galt. En løpetur på 30-40 min er langt nok til å bli en god økt, kort nok til at det ikke merkes. Husk at brødrene Ingebrigtsen sjelden trener over en time. Kort og halvhardt er perfekt ferietrening.

Skal du feriere på hotell så finn et hotell med treningsrom. Om du har en kropp som min, laget av kjeks tåler du ikke mange dager løping. Hvis ferien er hovedmålet blir faktisk en kort økt før frokost på et alt for svett, trangt og klamt trimrom en solid bonus om alternativet er ingen trening. Husk også å bli med barna på fotball, trampoline, bading og «boksen går» når sjansen byr seg i løpet av dagen da. Du får sneket inn ekstra trening uten at noen merker det, samtidig som du samler ekstra feriestjerner fra både barn og de andre voksne. Klassisk vinn-vinn prosjekt.

Så til min desiderte ferietreningsfavoritt. Om du skal forflytte deg fra et sted til et annet på ferien så ta sykkel/rulleski/løp for bil. Sørg bare for å pakke alt ditt eget og gjerne det meste til de andre før du legger i vei. Da kan du nyte lokale kystveier og sykkelstier og sparer noen minutter på kjedelig rett motorvei. Husk bare å legge inn riktig møtested på maps til resten av følget og prøv å komme deg til rett sted til rett møtetid selv. Jeg prater av solid erfaring her. At du roter deg bort, resten roter seg bort eller at google maps sin sykkelsti går rett inn i et bringebærkratt så ferga går før du kommer frem er ingen gulloppskrift for feriestemningen.

Fiskvik sykkel_1088x441.png

Så til alternativ to; en ferie med mål om å trene litt ekstra, hvor alle er innforstått med at du skal leke proff for en uke. En slik ferie er mosjonistens eneste mulighet til å leve ut den våte drømmen om å leke toppidrettsutøver. Trene rolige lange turer, spise lang god lunsj og legge beina litt høyere enn vanlig etterpå. Løfte kapasiteten et kvantesteg. På en slik ferie ser spillebrikkene helt annerledes ut. Da kan det være lurt å velge ditt feriefølge med omhu. Dra på ferie med noen som er minst like treningsglad som deg selv. Da kan noen trene mens andre gjør helt andre ting, ingen blir etterlatt alene og resten av feriefølget er vant til at trening er en helt naturlig del av hverdagen. Men prøv å være litt lur å gjøre det litt enkelt da. Ta med en sykkel som kan brukes på variert underlag. Ikke racer med limte hjul som medfører at du må kjøre 20 mil omvei for å få tak i nytt utstyr om du punkterer. Ta med joggesko som kan brukes til det meste, ikke baneskoa. Ta med en treningsstrikk, legg igjen manualkofferten hjemme.

En annen sikker vinner er jo at ferien er en treningssamling i seg selv. Enten på fjelltur eller sykkeltur. Da kan du bære den største og tyngste sekken og sørge for at det alltid er nok godt å spise med på tur. Du kan sykle uten motor mens andre har litt elektrisk motorkraft å ta av. Finn gjerne turer med alternative ruter om det plutselig skulle by seg en mulighet for å legge inn en bonusomvei. Men igjen er det lurt med en klar og åpen plan som alle kjenner til. Og å holde seg til denne. Ikke dra ut på en «liten tur» og kom hjem etter at badeland snart er stengt. Da hjelper det svært lite at du sier at det var en fin tur, dere skulle vært med.

Håper du lykkes!

God ferie, god trening og god tur!
Linje.png
Fiskvik portrett_200x300.jpgAnders Fiskvik (f. 1985) er ny Braasport-ambassadør og vil blogge jevnlig på braasport.no. Vokst opp på Tynset med skogen, fjellet og skiløypa som nærmeste nabo. Bor nå i Oslo med kone og to barn og jobber til daglig som lærer. Fritiden bruker han helst ute i marka og på fjellet, som oftest med ski, sykkel, fiskestang eller på jakt etter skogens vilt. Målet er å være ute og aktiv så ofte som mulig, med familien, gode venner, alene eller som trener for barn i Hasle-Lørens skigruppe. Tidligere aktiv terrengsyklist med NM-tittel, og i vinter fullførte han Holmenkollmarsjen på godt under to timer og Birken på godt under tre timer.