Denne lengden velger du på toppturski

Har du funnet favorittskien men er usikker på hvilken lengde du skal velge? Her får du våre beste tips til valg av lengde på toppturski.
IMG_1459.jpg

Dette avgjør valget av lengde på toppturski:


  • Din høyde

  • Din vekt

  • Ønskede egenskaper

  • Skiens form


Hvilken lengde du bør velge på toppturski avhenger av flere ting. Din høyde, vekt og skierfaring er viktig, men dine ønsker for skiens egenskaper er enda viktigere. Det vil si at du kan velge skiene alt fra betydelig kortere enn deg selv, til betydelig lengre enn deg selv. Lengden på skiene bestemmes ut fra hvilke egenskaper du ønsker at skiene skal ha.


Fordelen med korte randonneeski er at de er lettere å gå med, og at de svinger lett. Korte ski er naturlig nok lettere i vekt enn lengre ski, og de er også enklere å håndtere ved vendinger i bratte motbakker. Ulempen er at de er mindre stabile i fart, og at de flyter dårligere i løs snø.


Det vanligste er å velge toppturski som er 0 til 10 centimeter under kroppshøyde. Er du først og fremst opptatt av en spenstig nedkjøring, og har litt skierfaring kan du velge dem lengre. Hvis målet først og fremst er å komme seg raskt til toppen kan du velge ned mot 10 centimeter under kroppshøyde. Er du tung i forhold til høyden din kan du gå litt opp i lengde. Er du lett kan du gå litt ned.


Skiens form spiller også inn på lengdevalget. Brede ski er gjerne laget for mer kjøreorienterte turer, og bør normalt velges lengre enn smalere og mer gårettede ski. Har skien mye rocker og taper (avsmalning) kan de med fordel velges noe lengre enn ski med tradisjonelt spenn og innsving.Kort oppsummert:


Vanlig lengde på toppturski: 0-10 cm under kroppshøyde.

For erfarne skikjørere med fokus på nedkjøringen: Opp til 10 cm over kroppshøyde.


Er du usikker på hvilken lengde du skal velge kan du kontakte oss, så hjelper vi deg med valget.