Hvilke toppturski er best?

Et av spørsmålene vi får oftest er hvilken toppturski som er best. Svaret er litt mer komplisert enn spørsmålet. Her får du noen råd som hjelper deg å finne riktig ski til ditt bruk.
IMG_5816_1600x1067px_2.jpg

Når du skal velge toppturski bør du tenke igjennom dette:

  • Skal skiene brukes både i heisanlegg og til topptur, eller kun til topptur?

  • Er du mest opptatt av spenstige nedkjøringer, eller er turen opp en viktig del av opplevelsen?

  • Når går du toppturer?

  • Hvor mye skierfaring har du?Kun topptur, eller både heis og topptur?

Hvis du skal bruke skiene i heisanlegg i tillegg til på toppturer er det lurt å velge en litt kraftigere ski enn om du kun skal gå toppturer med dem. Skiene som er litt tyngre har som regel kraftigere kjerner, og tåler hardere påkjenninger enn de rendyrkede lettvektsskiene. Tyngre ski gir også normalt bedre kjøreegenskaper. De har bedre kantgrep, og ligger roligere på snøen i fart.

Skal du hovedsakelig bruke skiene på toppturer er en lettere ski å foretrekke. En lett ski er mye morsommere å gå oppover med. Siden mesteparten av tiden du bruker på topptur er oppoverturen, er disse egenskapene viktige. Går du lett til toppen har du også mer krefter igjen til nedkjøringen. Det er dermed ikke nødvendigvis slik at du får en morsommere nedkjøring på en tyngre ski. Det kan faktisk være tvert imot. Er du i god form, og hovedsakelig tenker nedkjøring er likevel rådet å unngå de aller letteste skiene.


Når på sesongen bruker du skiene mest?

Dette er et relevant spørsmål som mange ikke tenker over. Hoveddelen av topptursesongen er på våren. Da er ofte været finere, og snøen mer stabil. Forholdene er også som regel fastere. Det gjør at du ikke trenger like brede ski som du gjør under pudderdager midtvinters. Skal du stort sett bruke skiene i vårsesongen er altså rådet å gå for litt smalere ski enn om du bruker dem hele vinteren. Til vårsesongen er ski med 78-95 mm bredde gode. Smale ski er enkle å kante, og veier jevnt over mindre enn brede ski. Skal du også bruke skiene på pudderdager er det lurt å velge ski med 90-108 mm midtbredde. Da får du bedre flyt i løssnøen.

Flere og flere har to eller tre skipar i stallen. Da kan du ha et bredt par til pudderdager, et allroundpar, og et ekstra lett par for harde forhold. Er du ivrig, og vil være forberedt på alt er dette naturligvis den beste løsningen. Vil du ha en allroundski til alle forhold er det lurt å velge ski med 90-100 mm midtbredde.