Har du MIPS?

Nei, MIPS er heldigvis ikke en ny diagnose for folk som sliter med ett eller anna. Som lærer hører jeg mer enn nok fra ungdom som er slitne, utmatta og til stadighet drar nye diagnoser opp fra skolesekken. Men med MIPS kan du unngå å bli en del av diagnosestatistikken selv.
Fiskvik_1088x441.jpg

Det er en dårlig bevart hemmelighet for omverden, livsledsagere og de fleste andre at mange mosjonister har en medfødt svakhet for lett, fett og raskt utstyr. En like dårlig bevart hemmelighet at godt utstyr gjerne også koster mer enn kjipere utstyr. Så kan vi diskutere opp og ned hva som er fornuftig og riktig utstyr for hver enkelt. Det kommer alltid nytt utstyr og nye utstyrstester. Hvert år testes sko, ski, smøring, sykler, dekk, bremser, seter og alt som testes kan. Det er som på byen. Noen digger det grovt og komfortabelt, noen liker fart, noen har bredt bakparti, noen vil ha maks demping, andre liker det pinne stivt, noen vil ha maks glid, andre ha trygt feste hele veien og noen får jo også betalt for å ha visse preferanser.

I denne jungelen av tester er det likevel en konklusjon som virker å være klinkende klar. Samtlige tester av sykkelhjelmer jeg har kommet over de siste årene slår fast at hjelmer med MIPS knuser alt annet når det gjelder sikkerhet og hvor god beskyttelse de gir. MIPS-systemet innebærer at hjelmen er utstyrt med et ekstra innvendig skall som gir en ekstra beskyttelse for hjernen ved fallulykker. Enkelt forklart handler det om at bevegelsesenergien ved sammenstøtet går inn i hjelmen og ikke hodet. Det synes jeg høres fryktelig lurt ut.


Trygg trafikk tester hvert år sykkelhjelmer i det norske markedet, du kan lese alt om testen og testvinnerne her. Som mosjonist blir man alltid fristet av nytt utstyr. En slags prioritering må til for de fleste. Jeg pleier jeg å stille meg følgende spørsmål: Er det noe jeg må ha, bør ha eller vil ha? Hvor ofte jeg kommer til å bruke det? Vil det gjøre treningsopplevelsen eller turen til en bedre opplevelse? Om det er til en konkurranse, hvor mye påvirker det egentlig prestasjonen min?

Jeg har flere par ski, staver og sko. Jeg har tynne og tjukke supertrøyer, hansker, jakker og bukser. Men jeg har bare EN hjelm. Denne bruker jeg til jobbpendling daglig, på hver sykkeltur, på hver rulleskitur og på hver økt som rulleskitrener for barn. Når jeg tenker meg om må det være den tingen jeg bruker oftest i hele utstyrsboden. Hvis jeg også tenker på hvor mange ganger jeg har gått på tryne, hvor glad jeg er i livet og hva som er konsekvensen av å ikke ha god nok hjelm sier svaret seg selv, her skal jeg ha det beste. Jeg skal ikke sitte etter et uhell og spekulere på om det kunne ha gått bra om jeg hadde hatt en hjelm med MIPS? Det hjelper lite med girhendel i karbon om du går på hue og ikke kan sykle lengre. Sannsynligvis knekker karbongiret også bare som knusktørr pinneved i samme smellen.


Vi mennesker og mosjonister er gjerne skrudd sammen slik at vi må feile for å lære. Tro meg, her snakker jeg av smertelig erfaring. Uhell kan skje uansett hvor god du er, eller hvor god du tror er. Og har du barn er jo svaret om mulig enda klarere. Det er ikke her jeg skal spare på utstyret! Så dagens klare TIPS, skaff deg MIPS! Gjør det nå, de har det på Braa.

Ha en god og trygg tur!

Anders

Linje.png

Fiskvik portrett_200x300.jpgAnders Fiskvik (f. 1985) er ny Braasport-ambassadør og vil blogge jevnlig på braasport.no. Vokst opp på Tynset med skogen, fjellet og skiløypa som nærmeste nabo. Bor nå i Oslo med kone og to barn og jobber til daglig som lærer. Fritiden bruker han helst ute i marka og på fjellet, som oftest med ski, sykkel, fiskestang eller på jakt etter skogens vilt. Målet er å være ute og aktiv så ofte som mulig, med familien, gode venner, alene eller som trener for barn i Hasle-Lørens skigruppe. Tidligere aktiv terrengsyklist med NM-tittel, og i vinter fullførte han Holmenkollmarsjen på godt under to timer og Birken på godt under tre timer.