Nei tenker nok du, det er starten av september. Høsten har nettopp starta, det er en liten evighet til vinteren. Folk som drømmer om vinteren nå må enten være landslagsløpere eller sprø. Av de to er vel jeg i den siste kategorien. Jeg kan ligge i sola en sommerdag og fantasere om hvite trær, blå ekstra, trikkeskinner og blåtimen i Nordmarka. De som jobber i en sportsbutikk med peiling på det de driver med tenker også på ski nå. Sportsbutikkene med peiling er alltid en sesong foran oss mosjonister. De tenker på snø og vinter mens vi bader, sykler og griller. Er det en ting her i livet jeg skal kjøpe av folk med peiling på det de driver med så er det mine egne langrennsski.
Hvordan gjengen på Braasport jobber med å finne de beste skia til akkurat deg og dine behov kan du lese om
her.
Jeg tror de fleste smørere vet innerst inne at du kan være verdens beste smører, men det hjelper lite om skiene du smører ikke holder mål. Skienes i seg selv er selve grunnmuren, og holder ikke den mål vet alle hva det innebærer, skienes egenskaper er en forutsetning for å ende opp med perfekte ski. Jeg har aldri vært på en skifabrikk, men tror jeg kan se nokså klart for meg hvordan ski konstrueres og produseres. Selv om alle merker sikkert har sine små finurlige hemmeligheter, er vel konseptet rimelig likt uansett om det det er Madshus fra Biri eller Fischer fra Østerrike.
Norge er ifølge FNs indeks er Norge et av verdens mest likestilte land. En ting er helt sikkert, like ski til alle er ikke en faktor som telles med i den indeksen. Det er en klar og tydelig rangordning når årets ski skal ut fra fabrikk. Her er nok det Norske skilandslaget først i køa. De plukker og tar med seg drømmeskiene, som passer deres behov og nivå. Etterpå er det butikkenes tur. Gjennom sommeren, høsten og vinteren er det sånn at de sportsbutikkene med peiling er rundt på alle skifabrikker og plukker de beste skiene. Prinsippet er det samme, det gjelder å plukke de beste fruktene før alle andre.
Men også blant butikker og vanlige folk er det rangordning. De mest trofaste butikkene, de med best peiling, kompetanse og den største lidenskapen for ski, de er først i køa. Braasport er en av disse. Og Braa sender sine beste menn, til å finne de beste skiene. Og akkurat derfor skal du kjøpe vinterens ski nå. Da kan Braas beste menn se på og kategorisere de skiene du allerede har, måle spenn, smøresone, struktur og alt annet de trenger. De kan fortelle deg på hvilket føre dine ski er best. Så kan du si hvor god du er på ski, hvor god teknikk du har, hva du skal bruke skiene til og på hvilket føre du ønsker ski. Legger du til vekt og lengde har Braas beste menn det de trenger. De har med dine ønsker og dine tall til fabrikken for å plukke ut skiene som passer akkurat deg.
De skal innom mange skifabrikker, og det første de leter etter er dine ski. Men hvilken fabrikk lager de beste skiene? Her har vi vanlige folk endelig en fordel. Vi vanlige folk må ikke gå på et merke. Jeg tror ikke det spiller noen rolle for oss hvilket merke vi går på, alle de kjente fabrikkene vet hvordan man lager gode ski. Det absolutt viktigste er at skiene passer deg og dine behov. Så mens Trønderen, Stryningen og jenta fra Dalsbygda må plukke fra et merke, kan Braa lete hos alle merker til de finner dine ski.
Så kan du ikke kjøpe ski når vinteren kommer nå lengre? Når snøen daler en gang før jul? Selvsagt kan du det. Braa plukker først til de om har vært tidlig ute og fått hjelp til kategorisering. Så tar de med et bredt utvalg av ski til butikken. Disse settes frem når vinteren står for døra. Da kommer folk for å kjøpe ski. Du får kyndig hjelp til måling og det blir plukking da også, men da plukkes skiene blant de som allerede er i butikken. Det beste av det som var igjen på fabrikkene. Men også her er det rangering, de som er først ute på høsten får de beste skiene i butikken.
Jeg har selv fått Braas beste menn til å kategorisere mine ski. Ski jeg har gått på i flere sesonger. Jeg har et eget forhold til mine ski. Tillegger de menneskelige egenskaper. De kan være både myke, følsomme, harde, ustabile, skarpe eller runde. Jeg hadde en følelse av hvem av de som var gode og på hvilket føre. Denne følelsen fikk jeg bekreftet etter at Braas beste menn hadde vært på jobb med sine måle og analyseverktøy. Jeg fikk en grundig tilbakemelding med beskrivelse av mine ski. Hvilke par som var gode, hvilke som var litt mindre gode, på hvilket føre de var best, hvor slitt de var og alt annet man trenger å vite om et par langrennsski. Samtidig fikk jeg kyndig veiledning og anbefalinger om hvilke ski som kunne være nyttige å se etter om jeg ville møte vinteren og være forberedt for alle vær og føreforhold. Alt oppsummert i en grundig tabell som viser tall og målinger, deretter kom en lang forklaring fra folk med peiling. Tydelige og gode tips, faktabasert og svart på hvitt.
Så er det opp til ambisjoner, lommebok og prioriteringer hvor mange ski du trenger og hva du velger. Her skal ikke jeg gi noen generelle tips, dette er best å ta individuelt med de som kan det best i butikken.
Uansett hva du velger er prosessen både lærerik og spennende. Du får enda mer innblikk i hvordan folk med peiling, lidenskap og kompetanse jobber for å hjelpe akkurat deg. Og du får virkelig følelsen av at disse folkene står på for at du skal få den beste skiopplevelsen.
Så mitt tips er å tenke deg om nå. Ta en kikk på skiene som fortsatt står på sommerferie i boden. Ønsker du å møte vinteren med best mulige ski? Stikk en tur innom Braa en dag. De har peiling. Det tikker mot vinter og hvite vidder også!
Anders
Anders Fiskvik (f. 1985) er Braasport-ambassadør og blogger jevnlig på braasport.no. Vokst opp på Tynset med skogen, fjellet og skiløypa som nærmeste nabo. Bor nå i Oslo med kone og to barn og jobber til daglig som lærer. Fritiden bruker han helst ute i marka og på fjellet, som oftest med ski, sykkel, fiskestang eller på jakt etter skogens vilt. Målet er å være ute og aktiv så ofte som mulig, med familien, gode venner, alene eller som trener for barn i Hasle-Lørens skigruppe. Tidligere aktiv terrengsyklist med NM-tittel, og i vinter fullførte han Holmenkollmarsjen på godt under to timer og Birken på godt under tre timer.