Dette bør du gjøre med langrennsskiene før du legger bort vinteren

LANGRENN: Påsken satte for de fleste et endelig punktum for årets skisesong. Men har du husket å gjøre skiene dine sommerklare?
Langrenn - braasport

Det er lett å falle for fristelsen og sette skiene rett i boden eller garasjen etter vinterens siste skitur. Men investerer du ti minutter i utstyret nå kan det spare deg for mer jobb når neste vinter står for tur. Og kanskje viktigst av alt; du tar bedre vare på skiene dine.

Dette bør du gjøre:

1. 
Fjern gammel festesmøring

Ja, det er kanskje noe av det kjedeligste som finnes, men vi kan love at det ikke er noe morsommere om du utsetter jobben til høsten. Legg en fiberlene-strimmel over festesonen, og skrap av så mye gammel smøring du klarer. På den måten unngår du unødig gris, og smøringsrestene samler seg i papiret og ikke alle andre steder. Husk at det kan være lurt å bruke en skarp klisterskrape eller plexisikling som ikke brukes til andre ting. Vask deretter bort resten av festesmøringen med renseveske og fiberlene. Ikke glem sidene på skiene, der har det garantert samlet seg mye påskeklister. Avslutter du med en ren fiberlenefille unngår du i tillegg at skien blir klissete når fuktigheten har tørket.

Smøring12 001.JPG

MINDRE GRIS: Ved å skrape av gammel smøring med en fiberlene-strimmel festet på skien sparer du deg selv for litt jobb og mye gris.

2. Rens glidsonene

Rens glidsonene på samme måte, med fiberlene og rensevæske. Du kan fint bruke den samme rensevæsken, men glidrens er mer skånsom for sålen og gjør at den ikke tørker ut like fort.

Smøring12 016.JPG


RENS GODT: Skiene skal renses godt i både festesone, glidsone og på sidene. Og husk alltid å tørke av skiene med en ren fiberlene-fille for å unngå klissete ski.

3. Legg på glider

Legg på en egnet lagringsglider i glidsonene. Tidligere var man opptatt av å legge en myk, fet glider som ikke tørket gjennom sommeren, men i dag har man gått mer over til hardere glidvokser. Legger du en blå lagringsvoks er for eksempel det eneste du trenger å gjøre til høsten å skrape av og børste før du kan gå ut på første skitur.

Smøring12 019-2.JPG


Smøring12 023.JPG


Smøring12 024.JPG


RASK KLAR: En hard, blå glider tar vare på skien din gjennom sommeren, og gjør at du er raskt klar for første skitur neste vinter.

Tips: Det kan også være lurt å sette på en dekkteip over festesonen. Da holder den seg bedre gjennom sommeren.

Har du felleski bør du gjennom de samme trinnene, bortsett fra at i punkt 1 vasker du fellen med en egen type rens.

Skirens

Smørejern