Test av piggsko fra VJ

Vår ambassadør Sven Kilander har testet piggsko fra VJ. Her er hans opplevelse av Sarva Xero 5 og Sarva D´Vil 3.

Jeg løper i stort sett alle turer ute hele året. Jeg bor rett ved marka og for å få hverdagen til å gå opp og som født morgenfugl er jeg stort sett ferdig med dagens løpeøkt før de fleste har kommet seg i dusjen om morgenen. Om vinteren stiller det krav til en god hodelykt og gode piggsko. 
 
Sven Sarva 5.jpg
De siste årene har piggskoene blitt bedre. I dag kan du få piggsko som er relativt lette, har god passform og demping samtidig som de har supert grep selv på isete stier i marka. Jeg har de siste par månedene testet to piggsko fra den finske skoleverandøren VJ. De to testede modellene har mange likhetstrekk, men har tydelige relative fordeler og ulemper mot hverandre. Skovalg er individuelt da vi alle har unike føtter, treningsgrunnlag og det at vi løper på forskjellig underlag. Det viktigste er derfor å starte et skovalg utifra sine egne forutsetninger: Hva slags løper man selv er og hva skoene primært skal brukes til.

Jeg har prøvd mange forskjellige piggsko, men piggskoene fra den finske skoleverandøren VJ er i en klasse for seg når det gjelder passform og grep på isete og teknisk krevende stier i marka. Kanskje ikke så rart med tanke på at VJ i snart 40 år har spesialisert seg på terrengsko til orienteringsløpere som er de utøverne i verden som stiller aller høyest krav til tett passform, god løpsfølelse/ kontakt med underlaget og grep. De finske skogene har også mange likhetstrekk med naturen i Norge som ofte innebærer løping på våte sleipe røtter og steiner i kupert skogsterreng.
 
Jeg har en relativt smal fot så det er viktig for meg med tett passform for at jeg skal få en god løpsfølelse. I tillegg er jeg vant til å løpe med sko som ikke har en alt for høy mellomsåle og høy dropp. En lav såle gir bedre kontakt med underlaget og bedre løpsfølelse, noe som er viktig for å løpe raskt i teknisk krevende terreng. Lav dropp, dvs. at sålen bak på skoen ikke er veldig mye høyere enn sålen foran er også viktig for løpsfølelsen, men stiller høyere krav til sterke legger.

Både Xero 5 og D´vil 3 har en middels bred lest og passer de fleste føtter, mens resten av skoen har en relativt smal passform. På midten av skoen har de en forsterkning som de kaller «Fit lock» som gjør det mulig å stramme skoen bedre og dermed få en mer tettsittende passform. Det gjør at skoene sitter ekstremt godt på foten. Ja, faktisk best av alle piggsko jeg har prøvd. Skoene er også myke og svært behagelige å ha på seg. Begge skoene har gode stjerneformede pigger foran og bak. D´vil 3 har i tillegg en pigg midt under skoen dersom man skulle treffe en sleip rot midt under foten. 

20191210_101820.jpg

Xero 5 er en relativt godt dempet piggsko med en mellomhøy såle og 8 mm dropp. Det gjør skoen til en super sko til de litt lengre turene. D´vil har en lavere såle, mindre demping og kun 4 mm dropp. Den er også ca. 30 gram lettere enn Xero 5. Det gjør D´vil til den råeste skoen til raske turer i teknisk krevende terreng. Jeg brukte D´vil 3 da jeg kom på tredje plass i Østmarka Trail Challenge - Hodelyktløpet nå i høst, et løp som foregår i svært teknisk krevende og kupert terreng. Til tross for at stiene var dekket av snø og is følte at jeg hadde full kontroll på underlaget med VJ Sarva D´vil.

Oppsummert tilbyr den finske terrengskospesialisten VJ svært gode piggsko med modellene Sarva Xero 5 og Sarva D´vil.
Xero 5 er det beste alternativet for de fleste til lengre turer eller til turer på hardt underlag, men D´vil er mitt foretrukne alternativ til raskere turer i teknisk krevende terreng.

Sven Kilander

VJ-Sarva-D'Vil-3-piggsko,-unisex--1.jpg
VJ-Sarva-Xero-4-Woman-piggsko,-dame--1.jpg
Xero 5 h.jpg