Slik vedlikeholder du felleski

Er du så heldig å ha kjøpt deg et par felleski? Om du i tillegg er såpass heldig at du har kjøpt skiene hos oss, ligger alt til rette for gode skiopplevelser framover. 

 
vedlikehold_felleski_braasport.jpg

Det er allikevel noen ting du kan gjøre for å få enda bedre opplevelser på snøen i vinter. Nemlig å preparere skiene jevnlig. 

Både festesone og glidflater trenger kjærlighet for å gi kjærlighet. En ærlig og rederlig sak spør du oss. Her kommer noen tips til hvordan du bør gå fram for å få best mulig utbytte av felleskiene dine. 


Preparering av glidsoner

Kort fortalt. Glidsonene skal prepareres på lik linje med vanlige langrennski. Kan du dette? Bra. Da kan du hoppe over disse punktene. Dersom du ikke har preparert glidsonene på langrennski tidligere gir vi deg her noen raske tips. Om du vil ha mer utfyllende informasjon så kommer det snart en omfattende guide om hvordan du preparerer skiene på best mulig måte. Her er kortversjonen.

Glidsonene skal prepareres med glidvoks. Dette skjønner de fleste. Glidvoks er et parafinprodukt som kan være fluorfri, inneholde noe fluor, inneholde mye fluor eller rett og slett være ren fluor. I disse dager skal man være forsiktig med å fremheve fluorens fortreffelighet når det gjelder glidegenskaper så i denne artikkelen kaller vi det bare glidvoks.

Glidvoksen kommer i forskjellige hardheter og det er dette som bestemmer hvilke fører den er laget for. Hardhetene kan leses av med å se på fargen på glidvoksen. Skalaen er grønn - blå - fiolett - rød - gul.
Grønn er for de kaldeste førene, mens gult er for de mildeste førene. En god glidvoks som fungerer på de fleste forhold og som kan brukes universelt er en blå glidvoks.


ch10x-6.jpg

  Swix CH10X Yellow, 60g

 
 

lf06x-6.jpg

  Swix LF6X Blue, 60g

 

Metting av glidsoner

For å få best mulig slitestyrke og best mulig base for glidvoksen anbefaler vi å mette skiene. Med metting av glidsonene mener vi å smelte en relativt myk voks gjentatte ganger på glidflatene. Bruk gjerne en rød variant. Om du velger Swix så heter denne CH8.


ch08x-6.jpg

Swix CH8X Red, 60g


En god tommelfingerregel er at skiene skal mettes 3x3 ganger. Det vil si at du smelter inn voksen en gang. Deretter lar du den kjøle seg ned. Etter den er avkjøt smelter du samme voksen inn en gang til. Avkjøl igjen. Smelt inn igjen.

Altså:

  1. Smelt inn en rød voks og avkjøl

  2. Smelt inn samme voks igjen. Avkjøl

  3. Smelt inn samme voks enda en gang og avkjøl.

Etter den siste avkjølingen sikler og børster du skiene godt. Sørg for å børste all voks ut av strukturen på skiene slik at strukturen kommer fram.

Deretter gjentar du behandlingen to ganger til. Altså blir det tre innvarminger tre ganger.

Etter at skiene er mettet kan du ta fram en slitesterk voks. Bruk gjerne en blå variant. Denne varmes inn tre ganger med avkjøling imellom før du sikler og børster bort denne også.

Det var en rask måte å preparere skiene på. Du er nå klar for å preparere festesonene på dine ski. I dette tilfellet er det fellesonene på skiene som skal prepareres.

Preparering av feller på felleski:

Selv om det er svært lite vedlikehold som er nødvendig på felleski er det allikevel noe du bør gjøre for å få en best mulig opplevelse.

Det er to hovedproblemer som kan oppstå på fellene. Det ene er ising og det andre er tilsmussing. For å hindre ising i fellene bør fellene settes inn med et stoff som gjør at fellene ikke tar opp vann. Ising i fellene kan oppstå på nullføre. Da blir fellene våte samtidig som kulden fra underlaget gjør at det danner seg is i fellene. Resultatet er lugging, dårlig glid og en god del irritasjon.

Heldigvis er dette ganske enkelt å gjøre noe med. Skin Care fra Swix er et godt eksempel på et produkt som minsker risikoen for ising. Produktet er svært lett å påføre. Bare spray på og gni produktet lett ut med fiberpapir. La dette tørke og skiene er klare. Skin Care er egentilig et glidprodukt så om litt av produktet kommer ut i glidsonene så gjør det ingenting.

 

 
n15.jpg
   
n17z.jpg
 


n17c.jpg
 
 


n17w.jpg
 

Nå er du klar for en skikkelig skitur!

Rensing av feller

Når du har brukt skiene en stund så vil fellene av naturlige årsaker bli tilsmusset. I løypene ligger det både rester av skismøring og annen forurensing som vil påvirke skienes egenskaper negativt. Igjen, dette er det også ganske enkelt å gjøre noe med.
Fellene bør renses med jevne mellomrom. Her gjelder det å bruke et spesialprodukt slik at limet i fellene ikke forringes og at hårene på fellene ikke løsner. Swix Skin Cleaner er et skånsomt renseprodukt som sørger for at fellene holder seg i topp stand. Den renser godt samtidig som fellene opprettholder sine egenskaper på best mulig måte.

Også dette produktet er svært enkelt å bruke. Spray på produktet og rengjør fellene medhårs. Altså forfra og bakover. Når fellene er renset settes skiene igjen inn med Skin Care eller tilsvarende produkt og du er igjen klar for nye nytelser i løypa.


n16.jpg
Swix Skin Cleaner (N16)

 

Bytte av skifeller

Selv om fellene holder lenge så blir også disse slitt. Hårene blir slitt av og dette skjer først i begge endene av felstesonen. Heldigvis finnes det reservefeller. Det er litt forskjellig fra skimerke til skimerke hvordan fellene byttes. Dette finner du informasjon om på skiprodusentenes nettsider. Husk på at det er forskjellige lengder på fellene på de forskjellige skilengdene. Det er heller ikke mulig å bruke feller fra en annen produsent enn den skimerket som brukes. Sørg derfor for at du bestiller riktig fell i riktig lengde når du skal ha nye.

Dette var en rask innføring i hvordan du skal behandle dine felleski. Er det noe mer du lurer på så ikke nøl med å kontakte oss!