Det tikker mot vinter. Vi har kommet inn i den tiden av året hvor jeg går fra å sjekke værmeldingen for Oslo cirka én gang i døgnet til å sjekke Lilloseter tre gang hver dag. Kan det bli minusgrader, kan det meldes snøfall, kan det bli skiføre de neste ti dagene? Og når skiføret først kommer, ikke noen røde grader de neste ti dagene, vær så snill. Jeg er født realist, men også optimist. Jeg innser at de globale klimaendringene har nådd oss, likevel håper og lager jeg meg fantasier om at disse klimaendringene likevel ikke har kommer til Oslomarka. Fjorårets vinter ga fornyet grobunn til slike fantasier. Blåføre, trikkeskinner og snø i nærmarka hele vinteren, en skiløpers vinterfantasi.
De fineste vinterdagene. De med lav sol, snø på trærne og blåføre. Se på de kalde bildene, dette er dager du vil bruke ute. De er også de kaldeste. Skal du kunne nyte de kalde fine dagene til det fulle er det viktig å kle seg godt. Det er noen utsatte steder, et av disse er føttene. Og om du er ute med skøyteski er dette enda viktigere, da er det minimalt med bevegelse på føttene.
Første steg er å ha skisko i riktig størrelse. Og med riktig størrelse mener jeg plass til gode og tjukke sokker uten at det blir trangt. Trange sko er garantist for kalde tær. Så er neste steg gode sokker. Som jeger, fisker og mosjonist fra vinterlige Tynset har jeg mer erfaring enn de fleste med kalde dager. Her er det minus 20 på en normal vinterdag og det dobbelte på en kald dag. Vinteren varer halve året her. Som tidligere syklist måtte jeg også ta i bruk alle midler i boka for å holde beina varme. Alle som har syklet på vinterstid vet at høy fart og beina helt i ro er to gode forutsetninger for å fryse skikkelig. Og har man blitt skikkelig kald på beina en gang for mye, er sjansen stor for å bli det igjen.
Kaldest ble jeg en gang som student. Vi tok et kurs på Rena. Som ivrig Birkebeiner er det selvsagt obligatorisk å gå en skitur i Birkenløypa når man er på de kanter. At temperaturen nærmet seg 30 blå stoppet ikke unge, naive og overivrige Birkebeinere. Vi startet på Tingstadjordet. Pulsen, iveren og temperaturen steg i takt oppover Østerdalens skoger. Ved passering Skramstadsetra var 30 grader blitt til 20, og på vendepunktet ved Dølfjellet var det nok bare 10-12. Jeg rakk å kjøre en bakke ned før jeg kjente at den ene tåa var vesentlig kaldere enn den andre. Dag hadde blitt til kveld i Birkebeinerriket, men i lyset av hodelykta så jeg nå at skiskoen hadde revnet ved stortåa. Med 15 km nedover og 30 pingviner på gradestokken i vente i dalbunnen sier det seg selv at tåa var god og dunderspekt ved turens slutt. Etter dette har denne tåa tålt litt mindre kulde enn den andre. Behovet for gode sokker er om mulig enda større.
Det lureste er selvsagt å velge gode sokker nå, så slipper du tær som fryser lett resten av livet.
Heldigvis har både skobudsjett og sokker forbedret seg siden studenttiden. Etter å ha prøvd ulike merker og varianter kjøpte jeg et av de varmeste modellene fra Smartwool for det som må være over 10 år siden. Etter den gang har jeg ikke brukt noe annet merke. Det finnes sikkert andre merker som er bra, kanskje like gode. Det vet ikke jeg, det gidder jeg heller ikke finne ut av, for jeg digger disse Smartwool sokkene. Og de holder seg gode, varme og myke i en liten evighet.
Jeg har noen tynne på vår og høst og fjellturer, noen litt tjukke på skiturer, noen ganske tjukke på kalde skiturer og de virkelig tjukke når jeg skal på elgpost eller vinterjakt. Jeg har noen jeg bruker til jobbpendling, noen på fisketur på sommeren og noen jeg bare bruker når jeg skal slappe av og ha det komfortabelt hjemme i stua vinterstid. Kanskje har du en favoritt, eller så finner du din favoritt
her.
Min favoritt blant favoritter heter
Nordic Full Cushion Crew. Den funker til alt. Tror hele familien min har disse også, de fikk de i julegave av meg i fjor. Har ikke fått noen klager på den gaven.
Anders Fiskvik (f. 1985) er Braasport-ambassadør og blogger jevnlig på braasport.no. Vokst opp på Tynset med skogen, fjellet og skiløypa som nærmeste nabo. Bor nå i Oslo med kone og to barn og jobber til daglig som lærer. Fritiden bruker han helst ute i marka og på fjellet, som oftest med ski, sykkel, fiskestang eller på jakt etter skogens vilt. Målet er å være ute og aktiv så ofte som mulig, med familien, gode venner, alene eller som trener for barn i Hasle-Lørens skigruppe. Tidligere aktiv terrengsyklist med NM-tittel, og i vinter fullførte han Holmenkollmarsjen på godt under to timer og Birken på godt under tre timer.