Hva betyr fluorforbudet for deg?

LANGRENN: Er du litt over gjennomsnittet interessert i langrenn har du sikkert hørt om fluorforbudet. Men betyr det egentlig at du ikke får kjøpt skismøring med fluor fra neste år?

 

Smøring12 021.JPG

Det enkle og raske svaret på spørsmålet over er nei, men det betyr heller ikke at produktene du kjøper vil være helt de samme som tidligere. La oss gå litt dypere i materien:

Norges Skiforbund innførte i fjor høst et forbud mot alle glidprodukter som inneholder fluor i klassene til og med 16 år. Dette forbudet er nylig besluttet at fortsetter kommende vinter. Fra juli 2020 innfører EU nye reguleringer som vil påvirke alle bransjer, ikke bare ski- og smøreindustrien. Tidligere har smøreprodusenter brukt noe man kaller C8-forbindelser i smøreprodukter, og det er disse som ikke vil være lovlig fra juli 2020.

Flere av smøreprodusentene startet utfasingen av C8-forbindelsene for flere år siden, og mange av dagens produkter er allerede innenfor de nye reguleringene. Du har for eksempel kanskje sett gliderblokker, pulverbokser eller fluorklosser hvor det står “Future cera”? Dette er produkter som allerede produseres uten C8-forbindelsene.

Hva så med produktene som i dag fremdeles bruker C8-forbindelser? Disse produktene må enten få nye resepter og endres allerede neste år, eller tas ut av produksjon. Produktene som er på markedet til vinteren 2020/21, og kanskje allerede kommende vintersesong, vil med andre ord ikke nødvendigvis inneholde de samme råmaterialene som tidligere, selv om produktet har samme navn og forpakning.

Så hva gjør du egentlig om du har “gamle” produkter i smørekofferten neste år? I utgangspunktet ingenting. De nye reguleringene er ikke et forbud mot bruk av tidligere produkter, og kan trygt brukes så lenge du ikke konkurrerer i klassene til og med 16 år - da må du forholde deg til Norges Skiforbunds fluorforbud - og ikke tar med deg produktene over landegrenser.

Vi har allerede testet både nytt og gammelt mot hverandre, og selv om det nye absolutt holder mål - og i enkelte tilfeller vel så det - finnes det også forskjeller i bruksområder på det som i utgangspunktet skal være samme produkt. Trenger du råd og tips sitter vi på ekspertisen, og vil fortsette å dele av vår erfaring når det nå drar seg mot vinter igjen.Fluorpulver

Høyfluor